Obavezna rezerva u martu smanjena 0,3%

Bez autora
May 03 2010

Obavezna rezerva poslovnih banaka na kraju marta iznosila je 165,8 miliona EUR, 0,3 odsto manje nego u februaru. Na računima CBCG u inostranstvu izdvojeno je 10,6 odsto rezervi, 66,8 odsto je deponovano na domaćim, a 22,6 odsto u obliku državnih zapisa. Prosječno stanje depozita na koje se obračunava obavezna rezerva izdvojena u martu je oko 1,78 milijardi EUR, 12 miliona više nego u februaru. Od ukupnih depozita na one po viđenju odnosi se 35,9 odsto, a na oročene 64 odsto. Banke u Crnoj Gori izdvojile su obaveznu rezervu u martu na osnovu izmijenjene i dopunjene Odluke CBCG. Tom odlukom je uspostavljen sistem obračuna obavezne rezerve na depozite po viđenju i oročene, primjenom jedinstvene stope od deset odsto na prosječan iznos depozita iz prvog obračunskog perioda u junu prošle godine, ili na prosječan iznos ukupnih depozita u tekućem periodu ukoliko je on niži od prosječnog iznosa depozita iz prvog obračunskog perioda u junu.

Obavezna rezerva u martu smanjena 0,3%Obavezna rezerva poslovnih banaka na kraju marta iznosila je 165,8 miliona EUR, 0,3 odsto manje nego u februaru, pokazuju podaci Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Na računima CBCG u inostranstvu izdvojeno je 10,6 odsto rezervi, 66,8 odsto je deponovano na domaćim, a 22,6 odsto u obliku državnih zapisa.

Prosječno stanje depozita na koje se obračunava obavezna rezerva izdvojena u martu je oko 1,78 milijardi EUR, 12 miliona više nego u februaru. Od ukupnih depozita na one po viđenju odnosi se 35,9 odsto, a na oročene 64 odsto.

Banke u Crnoj Gori izdvojile su obaveznu rezervu u martu na osnovu izmijenjene i dopunjene Odluke CBCG. Tom odlukom je uspostavljen sistem obračuna obavezne rezerve na depozite po viđenju i oročene, primjenom jedinstvene stope od deset odsto na prosječan iznos depozita iz prvog obračunskog perioda u junu prošle godine, ili na prosječan iznos ukupnih depozita u tekućem periodu ukoliko je on niži od prosječnog iznosa depozita iz prvog obračunskog perioda u junu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik